Friday, June 6, 2008

Ngah Ibrahim Pulang Ke Perak

Ngah Ibrahim adalah seorang menteri dalam kerajaan Sultan Ali Shah, Sultan Perak di zaman 1860an.

Berketurunan raja-raja Johor, Kedah dan Kelantan, beliau adalah anak Long Jaafar, penghulu Larut (kini Taiping) yang menemui bijih timah di sana serta membangunkan bandar yang kedua terbesar di negeri Perak.

Ngah Ibrahim yang bergelar Menteri telah dibuang negeri oleh pihak kolonial British berikutan tindakannya menentang penjajahan Barat pada tahun 1870an.

Beliau tinggal dalam buangan di Kepulauan Seychelles selama sedekad dan kemudiannya dihantar ke Singapura. Beliau meninggal dunia di Singapura pada tahun 1895.

Pada tahun 2006, kerajaan Malaysia dan Singapura telah bertindak mengebumikan semula Ngah Ibrahim di Kuala Kangsar, bandar diraja Perak.

Turut dikebumikan semula ialah sekutu politik dan bapa mertua Ngah Ibrahim, Laksamana Muhammad Amin Alang Duakap yang hidup dalam buangan di Seychelles dan Singapura.

Seorang lagi sekutu politik Ngah Ibrahim, Shahbandar Uda Makmur yang turut dibuang negeri ke Seychelles dan Singapura tidak dapat dikebumikan semula sebab makam beliau di Singapura belum dapat dikenalpasti.

Uda dan Muhammad Amin berketurunan raja-raja Johor.

Muhammad Amin juga berketurunan Laksamana Hang Tuah, pahlawan agung Melaka dan Johor.